Utställningar 2001

Gråmanstorp 20010915

Årets sista utställning inom Shetlands Syd ägde rum i Gråmanstorps ridhus i nordöstra Skåne. Utställningen var en Juniorutställning vilket innebar att endast ponnyer till och med tre års ålder kunde ställas ut.

Domare var Lars Gerth från Stuteri Rosenhaga som dömde 63 ponnyer under dagen.
Stuteri Skäpperöd deltog med två Hectordöttrar, ett respektive två år gamla, samma ungston som vi visade på Bjärsjölagård en månad tidigare.

Ingen uppdelning med separata miniklasser och standardklasser tillämpades varför miniatyrerna fick tävla i samma klass som de normalstora ponnyerna. Många miniuppfödare har kritiska åsikter om det. Personligen tror jag inte att det har så stor betydelse, kvalitetskraven anser jag skall vara detsamma oavsett mankhöjden.
I stället har man börjat dela upp deltagarna i färgklasser, dvs. olika klasser för svarta, fuxar, skäckar, färgade osv. Det medför att det blir många fler och mycket mindre klasser, ner till tre deltagare i klassen.

Först ut var Skäpperöds Urania u. Hester v.d. Witte Hoeve RS 3364. I klassen fanns totalt 5 deltagare, och Urania, som själv är brun hade bruna ponnyer och skäckar att tävla emot. Hon var den i särklass minsta ponnyn, men gick ändå först när domaren bedömt klassen klar.
Urania, som verkligen var på sitt busiga humör, hade glömt i stort sett allt som hon lärt sig under träningspassen hemma. Tonårsbus?? Hon erhöll i varje fall fina 41 poäng trots sitt dåliga uppförande, fördelat på 99788=41 poäng och jag kunde ju inte vara annat än nöjd! Nr 2 i klassen fick 38 poäng.

Efter lunch var det så Skäpperöds Thellus tur att visa vad hon lärt sig.
Men även Thellus hade glömt allt om hur man uppför sig i uppvisningsringen: så fort vi passerade vid en ”öppning” i ringen satte hon full fart ut ur den. Och jag hängde efter som ett snöre och hade all möda i världen att stoppa henne. Verkligen bud för träns till nästa visning!
Det var inte mer än tre deltagare i Thellus klass, även hon var minst i ringen.
Inte desto mindre blev även Thellus korad till klassegrare med guldmedalj och 98788=40 poäng. Även nr 2 fick 40 poäng.

Skäpperöds Selene e. Fridhems Elton u. Skäpperöds Cleopatra visades senare i den färgade treårsringen som hade totalt 5 deltagare. Selene ägs och visades av Veronica Erlandsson i Svalöv. Selene, som även hon var minst i sin klass, blev tvåa i klassen med fina 98888=41 poäng. Segraren i klassen fick 42 poäng.

Efter bedömningen var det dags att dela ut championaten.

Champion föl    Linnea         42 poäng
Juniorstochampion Almnäs Jum-Jum     42 poäng   BIS
Bästa Valack    Linnestofta Ferrari   40 poäng   BIM

Klamby 010929
Ulla Borgh

Bjärsjölagård 20010818

På årets ”Skånska” utställning deltog vi med 5 ponnyer, alla miniatyrer.
3 av dessa var noviser i utställningsringen vilket gjorde det hela lite extra spännande.
Domare var Morgan och Ronny Johnsson.

Först ut var Skäpperöds Urania, ett år gammal och ett oprövat kort. Hon segrade i sin klass med en jämn guldmedalj 88888=40 poäng. Den andra deltagaren i klassen fick 87887=38 poäng.
Skäpperöds Urania är fallen e. Skäpperöds Hector RS 281 u. Hester v.d. Witte Hoeve RS 3364, ett Diplomsto med 42 poäng. Urania är mycket liten liksom sin helsyster nu fyraåriga Guld- och Diplomstoet Skäpperöds Romantica .

Nästa ponny i utställningsringen var för vår del tvååriga Skäpperöds Thellus e. Skäpperöds Hector RS 281 u. Fairy Crevette RS 2537: ett i sommar ELIT-premierat Diplomsto med en mankhöjd på 79 cm. Thellus fortsatte i god stil med guldmedalj: 88888=40 poäng.
Den andra deltagaren i klassen fick 87667=34poäng. Thellus nu treåriga helsyster Skäpperöds Salus, som jag har sålt, är Diplomsto med 41 poäng och har alltsedan fölchampionat 1998 regelbundet guldbelönats.

Sedan var det Skäpperöds Rex RS 381 som skulle visa vad han dög till. Tyvärr saknade Rex helt konkurrens eftersom han var enda deltagande godkända minihingst 4 år och äldre. Rex erhöll fina 98898=42 poäng.
Rex är även han fallen e. Skäpperöds Hector RS 281 u Fairy Finesse RS 2025, halvsyster till Crevette. Även Fairy Finesse har i sommar ELIT-premierats. Kombinationen med Hector har givit ytterligare fina avkommor: guldbelönade upp till 42 poäng och Diplomston. De har dessutom alla ärvt Finesse otroligt mjuka och fina temperament samtidigt som hon är en riktig liten tuffing!

Efter lunchpausen var det sedan dags för vårt lilla stoföl Skäpperöds Viola e. Skäpperöds Rex RS 381 u. Helianthus v. Spuitjesdom RS 3977, ett från Holland importerat litet Diplomsto.
Viola fick dagens enda silvermedalj för vår räkning med 87887=38 och rangerad som nr 2/2. Den segrande ponnyn erhöll även hon 38 poäng.

Helianthus v. Spuitjesdom RS 3977 kom sedan i nästa klass, vår sista. Helianthus e. Dreadnought Dynamic v. d. Beemster u. Chatsworth Blossom S 94398 som även är mor till den vämeriterade Adam v. Spuitjesdom.
Helianthus fick 88888=40 poäng och rangerades som 3/3 på samma poäng som nr två. Segrande ministo fick 42 poäng.

Så var det då dags för vår sista ponny att visa upp sig: 4-åriga Hectordottern och minigallstoet Skäpperöds Romantica, van och road av utställningar. Hon fick fina 88988=41 poäng och blev med det tvåa av tre gallston. Segrande sto fick 43 poäng och nr tre 37 poäng

Efter ytterligare några utställningsklasser utan deltagare från Stuteri Skäpperöd var det dags att kora Championponnyer, BIS och Reserv BIS.

Stuteriet fick ett Championat genom Skäpperöds Rex RS 381 som utsågs till Champion Minihingst med sina 42 poäng.

Övriga resultat:
Champion Sto        Furunäs Gazette RS 3983    44 p.  BIS
Champion Hingst      Pavarotti RS 383        43 p.  BIM
Champion Ministo      Almnäs Golden Girl       43 p.  Reserv BIS
Champion Ungsto      Dalsgårds Daniella       43 p.
Champion Minihingst    Skäpperöds Rex RS 381     42 p.
Champion Unghingst     Duvetorps Lord Veldstraat   39 p.
Champion Föl        Prinsess            42 p.
Champion Miniföl      Almnäs Midnight        39 p.
Bästa Valack        King of Sunset         40 p.

Vi kunde köra hem efter utställningen med ett Championat, tre Klassegrare, fem guldmedaljer och en silvermedalj och konstaterade att alla ponnyer motsvarat våra förväntningar, särskilt roligt tyckte vi det var att de två tidigare aldrig visade (och följaktligen mycket oerfarna) ungstona båda belönats med de guldmedaljer vi hade hoppats få.
Vädret hade också varit bästa tänkbara: uppehållsväder, soligt men inte alltför varmt och gassigt. Med andra ord ett perfekt väder för domare, åskådare och handlers.
Även åskådarläktaren var relativt välbesatt, trevligt för arrangörerna när det är fler än ”de närmast sörjande” som ställer upp.

Till arrangörerna ett varmt tack för en i stort sett trevlig och väl genomförd utställning.

Som ett litet minus måste jag nämna att hela utställningen, trots ett högt tempo, drog ut på tiden genom att man delar upp ponnyerna i färgklasser med ytterst få deltagare i de flesta klasserna.
Färgklasser i sig är positivt, men man borde kunna slå ihop de allra minsta klasserna så att hela utställningen flyter ännu bättre.

Något för styrelsen att diskutera inför nästa säsong?

Klamby 010925
Ulla Borgh

AGRIAS Ponnyfölchampionat: Bollerup 20010901

Skäpperöds Viola
Så var det då dags för AGRIAS ponnyfölchampionat all-over på Bollerup för år 2001. Jag hade anmält Skäpperöds Viola e. Skäpperödds Rex RS 381 u Helianthus v. Spuitjesdom RS 3977. Allt fungerade bra, när jag kom ut på morgonen var sto och föl blanka rena och fina. De fick sin mat och jag gick in i bostaden och åt frukost och bytte om. Kommer ut för att lasta och får världens chock: Helianthus har fullt med gödselfläckar på sin vita grimma och på huvudets sida.

Vad göra?
Tvätta så klart även om tiden är knapp, så kan vi inte komma till championatet.

Kommer iväg en kvart försenade. Lasta ur och hittar nya fläckar på Viola. Fixar till det så gott det går och går in i ridhuset och där har man satt igång med den ponny som skulle komma efter Viola.

Nåväl, när det gällde skötte sig både mor och dotter alldeles perfekt och vi kunde återvända hem med häststatyn ytterligare ett år i vår förvaring.

Viola fick fina 878888=47 poäng. I fölchampionatet bedömer man även galoppen, därför de 6 siffrorna.

Utställningar 2000

Shetevent 2000 i Danmark

ELIT 2000 Margaretehof 26-27 augusti 2000

Lördagen bjöd på en mycket omväxlande vädertyp, dock stod vi åskåfare mest och huttrade. Resultat för Skäpperödsponnyerna på lördagen. Tarik

Ettåriga minihingstar:
1. Skäpperöds Tarik. Klassegrare
2. Skäpperöds Tobias
Romantica

Treåriga ministon:
1. Skäpperöds Romantica. Klassegrare och miniungstochampion

Treåriga premierade minihingstar:
1. Skäpperöds Rex RS 381. Klassegrare och miniunghingstchampion.
Rex och Fredrik

Söndagen bjöd på ett strålande solsken som endast emellanåt stördes av ett stånkande gammalt flygplan som transporterade fallskärmshoppare till nödvändig hopphöjd.
Ponnyklasserna var genomgående större än på lördagen, bland annat fanns det några riktigt stora stoklasser. Men även klasserna för godkända hingstar var stora: 5 st minihingstar, (när hade vi det sist?) och inte mindre än 12 normalstora var anmälda.
Domarna var snabba med bedömningen, och det gällde för åskådarna att verkligen följa med för att någotsånär förstå domsluten. Trots att domarna lyfte på hovar, pannlugg, man och kände på tänderna på samtliga ponnyer kunde man hålla de utsatta tiderna och till och med vara lite tidiga emellanåt.

Det var faktiskt riktigt skönt att komma hem från en utställning i anständig tid för en gångs skull!

Arrangörerna skall ha all heder för det!

Samtliga championatsegrare
Den stora bilden ovan visar samtliga championponnyer uppställda inför BIS och Reserv BIS uttagningen. Domarna gick flera varv runt ponnyerna för att vara säkra på att de valde de två bästa. Championponnyerna hade då än en hgång visats i skritt och trav och uppställda.

Skäpperöds Hector och Katarina
Nästa foto visar de två lyckliga som fick ta ett steg framåt, nämligen Almnäs Baron BIS och vår egen Skäpperöds Hector Reserv BIS.

Hector hade tidigare på em. segrat bland minihingstarna och även korats till minihingstchampion. Både Hector och Katarina ser belåtna ut på fotot från em.

Tom Robinson och Katarina
Sista fotot visar en glad Tom Robinson och Katarina sedan de försett en rutinerad Hector med täcke.

Jag skulle också särskilt vilja nämna den fina uppvisningen på lördagen hur man ridande på islandshäst kan träna en shetlandsponny!

Tack, Gratia, det skulle jag gärna vilja praktisera själv!

Agrias Ponnyfölchampionat på Bollerup 2000-09-02

Uniflora
Vårt lilla ministoföl Skäpperöds Uniflora e. Skäpperöds Hector u. Helianthus v. Spuitjesdom korades till årets ponnyfölchampion . Som bevis på detta har vi nu Agrias Vandringspris, en trevlig häststatyett under det närmaste året.
Uniflora fick poängen 888778=46 poäng, klass I.

För tre år sedan fick nu godkände Skäpperöds Rex RS 381 samma utmärkelse med fantastiska 989=26 poäng!

Gråmanstorp juniorutställning

dvs t.o.m. tre års ålder den 17 september 2000.
Årets sista utställning
Vi avslutade året med 42, 42, 40 och 39 poäng!
Tobias etta av nio ettårshingstar fick 88788=39
Thetis blev trea av elva ettårsston med 5x8=40
Romantica fyra av tolv treårsston med 98978=41 poäng
Och Rex enda godkända treårshingst fick 98889=42 poäng, blev Juniorhingstchampion och Reserv BIS. Ett mycket mycket snyggt tvåårssto från Torsten Jeppsson blev BIS med 44 poäng= 99989 så det var helt rättvist! Vi var jättenöjda med resultetet: De allra flesta övriga ponnyerna var normalstora, så våra såg ut son små miniatyrer (vilket de ju också är) när de gick på ring.

Utställningsresultat 1998

Jubileumsutställning på Margaretehof 980816

Tre klassvinnare: Fairy Crevette, Salus och Romantica 
vid årets utställning på Margaretehof!!

Katarina med tre klassegrare: Från vänster:
Fairy Crevette RS 2557: Klass 4-åriga och äldre ministon som fölat. 98788= 40 poäng
Skäpperöds Salus e. Skäpperöds Hector RS 281: Klass ministoföl: Minifölchampion Utställningens bästa föl. 99887= 41 poäng
Skäpperöds Romantica e. Skäpperöds Hector RS 281:
Klass 1-åriga ministon: Ministochampion
Bästa Shetland Syd-ägda ponny
Bästa Minishetland
Bästa Unghäst. 99997=43 poäng

Övriga resultat för Stuteri Skäpperöd

Skäpperöds Penelope e. Skäpperöds Hector RS 281:
Klass 2-åriga ministon: 2:a 99887=41 poäng
Skäpperöds Orion RS 339:
Klass 3-åriga premierade hingstar: Klassegrare: 78899=41 poäng
Ivonne v. Laarbeek RS 3441:
Klass 4-åriga och äldre ston som fölat: 3:a 87888=39 poäng
Skäpperöds Romika RS 994:
Veteranston 16 år och äldre: 5:a 88877=38 poäng
Efter en lång utställningsdag med över 160 utställda ponnyer kunde vi köra hem vid 21-tiden, ordentligt trötta men glada över utställningsframgångarna.
Att vår lilla Romantica, endast 71 cm över manken skulle tillhöra de tre sista ponnyerna vid korandet av BIS/BIM hade vi inte väntat oss.
Att hon dessutom blev korad till Bästa Shetland Syd-ägda ponny, Bästa minishetland och Bästa Unghäst ("alla kategorier") kändes verkligen uppmuntrande!
Inte förrän kommande dag gick det riktigt upp för oss vilka framgångar vi verkligen hade haft!
Allra roligast kändes det nog ändå att Skäpperöds Hectors lilla ettåriga dotter tagit upp hans tradition att bli korad till Bästa Shetland Syd-ägda ponny: Hector har tre gånger erövrat denna utmärkelse!

Herrevadskloster - Generalmönstring av shetlandshingstar 980905

Resultat för Stuteri Skäpperöds hingstar:
Abbe RS 158: 77779=37 poäng. Prem AB Klass I
Skäpperöds Jason RS 285: 87789= 39 poäng, Prem B Klass I
Skäpperöds Hector RS 281: 89888= 41 poäng. Prem AB Klass I
Som kommentar till generalmönstringen kan nämnas att poängsättningen var generellt mycket låg, de flesta hingstägarna är bortskämda med betydligt högre poäng på sina skyddslingar och det gäller även oss.
Vid närmare kontroll av "standarden" insåg vi att vi hamnat på nivåer som motsvarar vad vi är bortskämda med; dvs tidigare jämbördiga hingstar hamnade på samma poäng som vi gjorde.

Herrevadskloster - Utställning söndag 980906

Stuteriets resultat:
Fairy Finesse RS 2025 med Sebastian e. Hector - 1998 Skäpperöds Sebastian e. Skäpperöds Hector RS 281:
Klass minihingstföl: Klassegrare
Minifölchampion: 88877= 38 poäng
Skäpperöds Orion RS 339:
Klass 3-åriga premierade hingstar Klassegrare
Unghingstchampion 88879= 40 poäng
Fairy Finesse RS 2025:
Klass ministon som fölat Klassegrare 88878= 39 poäng

Borås 980927

Stuteri Skäpperöds resultat:
Skäpperöds Romantica e. Skäpperöds Hector RS 281
Klass ettåriga ministon Klassegrare 98888= 41 poäng
Skäpperöds Penelope e. Skäpperöds Hector RS 281
Klass tvååriga ministon Klassegrare 98898= 42 poäng
Hester v.d.Witte Hoeve RS 3364
Klass ministon som ej fölat 1998 Klassegrare 98789= 41 poäng

Vetlanda 981004

Stuteri Skäpperöds resultat:
Skäpperöds Romantica e. Skäpperöds Hector RS 281
Klass ettåriga ministon Klassegrare 88778= 38 poäng
Skäpperöds Penelope e. Skäpperöds Hector RS 281
Klass tvååriga ministon Klassegrare
BIR 98888= 41 poäng
Hester v.d. Witte Hoeve RS 3364
Klass ministon som ej fölat 1998 Placering 2: 88688= 38
Med denna utställning var 1998 års aktiviteter avslutade för Stuteri Skäpperöd och vi kunde se tillbaka på en lyckad avelsårgång med bra unghästar och föl som springer omkring i hagarna