Premieringsresultat 2003

Föruttagningarna för höstens hingstpremieringarna hölls i Vinslöv den 11 september.
Vi visade 2 fyraåringar e. Skäpperöds Hector: Skäpperöds Tarik u.Wendy v.d. Wempad och Skäpperöds Trajanus u. Helianthus v. Spuitjesdom.

Skäpperöds Tarik RS 431

Fredrik med Skäpperöds Tarik vid föruttagningarna i Vinslöv 2003-09-11

Tarik, som är svartskimmel, rekommenderades vidare till premieringen i Gislaved den4 oktober, medan Trajanus kom inte vidare med sina 78788=38 poäng och den verbala kritiken:

Hingst av god minityp, svag könstyp.
Vackert huvud, omarkerad hals, välliggande bog, normalt kors.
Grovbent, tät och tåvid fram, hjulig bak.
Ren,avspänd skritt.
Lätt vägvinnande trav.

Båda dessa hingstar är Hectorsöner u. högstammade Guld och Diplomdöttrar som jag köpte i Holland 1995.

De närmaste 4 veckorna finslipades träningen av Tarik framför allt skulle han,om han godkändes för avel, ha gjort ett godkänt bruksprov innan visning och bedömning.

Det gick över förväntan: Fredrik (och Tarik) lyckades så bra att de fick poängen 10-9-10-10=39 poäng vilket ger genomsnittet 9,75.

Exteriört lät kritiken:
Rastypisk, maskulin och välproportionerlig hingst.
Vackert huvud, välformad hals, välliggande bog, välformat kors.
Grovbent, något instabila bakkotor.
Energisk, vägvinnande skritt.
Energisk, taktmässig trav med bra hasarbete.
Och poängen: 88789=40 poäng.

Eftersom Tarik var min sista Wendy-avkomma blev jag mycket lättad när Tarik godkändes. Wendy fick två Hectorsöner: Sofokles RS 389 (1998 – 2002) och den nu godkände Tarik som fick samma färg som sin mor: svartskimmel vilket jag tycker är mycket vackert. Dessutom varierar konstantskimlarna i färg som om de vore kameleonter. Men viktigast är det trots allt att Tarik har ett så underbart temperament. Han har fått det bästa från båda föräldrarna: Wendy och Hector.

Till hingstpremieringen i Gislaved hade jag även anmält den i Danmark godkände Allright-sonen Skäpperöds Odysseus. Eftersm jag använt honom i Danmark under de tre åren han varit godkänd där och fått flera i Sverige Guldbelönade föl efter honom vlle jag gärna få honom godkänd även i Sverige. Men det tyckte inte premieringsnämnden.

Vid sommarens hingstmönstring i Vetlanda visades inte de två avelshingstarna Skäpperöds Jason RS 285 och Skäpperöds Orion RS 339. Fredrik tävlar med dem i fyrspannskörning och skulle under augusti och början av september starta i flera körtävlingar i svår internationell klass varför vi bedömde att det inte skule vara möjligt att ha dem i utställningsskick i Vetlanda. Vi ansökte på försommaren om dispens och blev hänvisade till Gislaved.

Skäpperöds Jason RS 285 är Abbes andra son med ELIT- och Förärvningsstoet Skäpperöds Skrållan som mor. Han har under de senaste åren varit en klippa i fyrspannet som räddat många kritiska incidenter genom att trycka (eller dra) den mindre rutinerade förlöparen som gått bredvid Jason i spannet och som har varit på väg åt fel håll. Och därigenom har ekipaget klarat en kritisk maratonport.

Jason fick kritiken:
Maskulin hingst av mycket god rastyp, välproportionerlig.Välformad hals, välliggande bog, välformat kors.
Grovbent något tåvid fram.
Energisk vägvinnande skritt.
Energisk vägvinnande trav.
Summa: 88898 = 41 poäng.
Avelsvärdesklass B tom1998
Utställd med upp till 42 poäng.

Skäpperöds Orion RS 339 är troligtvis den mest allsidiga godkända shetlandshingsten i Sverige: Kvalitetsbedömning: Allround 8,44. Dressyr 8,25 (Årgångens bästa shetl) Ponnytrav rekord 2,53.3 Tävlat i monté och galopp. Tävlar i svår internationell fyrspannskörning. Regerande Svenska mästare.

Kritik i Gislaved:
Välproportionerlig, högställd hingst av god rastyp.
Vackert huvud, välformad hals, välliggande bog, kort kors.
Välbenad.
Ren och vägvinnande skritt.
Energisk vägvinnande trav.
Summa: 88888 = 40 poäng
Avelsvärdesklass G I tom 2008.

Under hemresan var stämningen i bilen dämpad: Eftersom vi delvis har facit på Odysseus avelsvärde kändes det deprimerande att han kasserats av den Svenska Premieringsnämnden så att vi inte heller i fortsättningen kan använda honom för avel i Sverige.

Jag får väl se tiden an och vänta på hans döttrars och söners resultat i avelsboxen. v Däremot var vi mycket glada över den kritik som framför allt Jason men även Orion fick.
Vi tycker själva att båda hingstarna har utvecklats mycket under de år som Fredrik tävlat dem i körning. Troligtvis har vi nu pensionerat Jason eftersom det i stuteriet finns ett par svarta unghästar som tränas för fyrspannskörnimng och kommer att ta plats om något år.