Skäpperöds Föl 2004

Finns två bilder på de flesta fölen. Dels tidiga som nyfödda dels nytagna där fölen är 6-8 veckor.
Årets föl är till salu dock är föl nr 6 och 7 redan sålda.

 Skäpperöds Cicero
 Skäpperöds Cicero är 8 veckor på bilden
Föl nr 1 Skäpperöds Cicero e. Skäpperöds Odysseus u. Skäpperöds Salus.
Född 2004.05.08
Årets första föl är ett litet brunt hingstföl Skäpperöds Cicero e. Skäpperöds Odysseus u. vår lilla guldklimp Skäpperöds Salus: Diplomsto, Minifölchampion och flerfaldigt guldbelönad. Cicero stod i boxen och tittade förvånat på mig när jag kom ut i stallet vid fyratiden på morgonen den 8 maj. Mamma Salus är vårt minsta avelssto: 78 cm och har tidigare haft ett föl: Skäpperöds Amanda nu två år gammal. Hon är vårt minsta föl hittills och Cicero ser ut att bli lika liten. Trots att Cicero bara är Salus andra föl tog hon hand om honom på ett sätt som om hon aldrig gjorde annat. Imponerande att instinkten är så djupt rotad. Cicero har ett mycket vackert litet huvud med en resning som det riktigt ”lyser hingst” om. Han är korrekt och välbenad och har samma carisma som systern Amanda. Mycket tillgiven och kommer gärna fram för att bli kelad med. Ett lovande hingstämne. Cicero är till salu.
Cicero levde på 100-talet före Kristus och var romersk talare, politiker och författare.

När jag vid halv femtiden den 10 maj kom ut i stallet kom jag mitt i Bonnies fölning som dessvärre var ett felläge med tillbakaslagna framben. Jag ringde omedelbart min veterinär som var på plats inom en kvart. Inom ytterligare en kvart var fölet ute. En brun Hectordotter som visade svaga livstecken. Vi startade omedelbart hjärtmassage och konstgjord andning. Hjärtat kom i gång, men det lilla stofölet var så svagt att så fort som vi gjorde en paus i räddningsarbetet för att kolla resultatet av vårt arbete märkte vi att fölet blev allt svagare.Vi slutade därför med upplivningsförsöken och efter en kort stund somnade det lilla fölet in.

 Skäpperöds  Ceres
 Skäpperöds Ceres här 8 veckor
Föl nr 2 Skäpperöds Ceres e. Skäpperöds Odysseus u. Skäpperöds Urd.
Född 2004.05.10.
Några timmar senare vid ½10-tiden var det så dags för det fyraåriga Diplomstoet Skäpperöds Urd att få sitt första föl. Urd är en av våra fem Skäpperöds Hector – Fairy Finesse avkommor och den yngsta av dem. De övriga är Guld och Diplomstona Olympias och Penelope samt de två avelshingstana Rex och Sebastian.

Urd fölade i strålande solsken och fick stofölet Skäpperöds Ceres, ett korrekt litet fuxsto med stjärn. Lilla Ceres är även hon e. Skäpperöds Odysseus. Urds fölning var ett skolexempel på en okomplicerad fölning. Urd var snabbt på benen och Ceres fick sin första måltid. Den som mest uppskattar att lilla Ceres fötts är nog Cicero: han och Ceres blev snabbt oskiljaktiga och kommer skuttande som parhästar så fort som jag går in i hagen. De försöker dia samma sto och äta samma grässtrå. Och de är båda lika tillgivna och orädda.
Ceres var växtlighetens gudinna i det gamla Rom.

 Skäpperöds Centaur
 Skäpperöds Centaur här  knappt 7 veckor
Föl nr 3 Skäpperöds Centaur e. Skäpperöds Sebastian u. Ivonne v. Laarbeek.
Född 2004.05.18.
Det dröjde nu drygt en vecka innan nästa fölning. Jag var tacksam för uppehållet: jag kunde åka till Hingstekåringen i Danmark den 15 maj som ägde rum i Fredericia på Jylland. Och behövde då inte gå omkring och oroa mig för de dräktiga stona hemma i Klamby.

När jag den 18 maj kom ut i stallet vid 3-tiden på morgonen hade mitt rödblacksto Ivonne en stund tidigare fått ett brunt hingstföl e. Skäpperöds Sebastian. Det är Skäpperöds Sebastians första föl och jag är fortfarande lite osäker om han blir brun eller brunblack.
Han är döpt till Skäpperöds Centaur. Han är större än de två tidigare pyttesmå fölen och blir troligen ca 85 cm liksom mor och far. Han är korrekt och har ärvt mycket av Ivonnes carisma. Centaur har mycket bra rörelser, ett arv från både mor och far.

Centaur är till salu.
Centaur var i den grekiska mytologien både människa och häst.

 Skäpperöds Claudius
 Skäpperöds Claudius här 6 veckor
Föl nr 4 Skäpperöds Claudius e. Skäpperöds Sebastian u. Hester v.d. Witte Hoeve.
Född 2004.05.20
Efter ytterligare två dygn var det dags för nästa fölning: När jag kom ut i stallet strax efter klockan 2 på morgonen den 20 maj skuttade det omkring ett brunt och resligt hingstföl i Hesters box, troligtvis cirka en timme gammal.

Vår andra Sebastian avkomma och vår andra Sebastian son. Han är döpt till Skäpperöds Claudius. Han rör sig, liksom tidigare Hesteravkommor, som en kejsare, därför får han heta Claudius. Rörelserna är verkligen imponerande, han seglar runt i hagen och är dessutom otroligt tillgiven. Och den trygga modern Hester låter honom hållas, han är många gånger långt borta från Hester men det tycks inte bekymra henne det minsta. Claudius och Centaur fann varandra snabbt och bildade det nya radarparet som ilar runt i hagen och drar oftast med sig de övriga fölen i rundorna.

Claudius är till salu.
Claudius och Centaur skulle bli ett trevligt par i körning, de har båda samma resning och rörelseschema. Och inte att förglömma, samma trevliga positiva temperament. Claudius var en romersk kejsare.

 Skäpperöds Cattleya
 Skäpperöds Cattleya - 2½ månad gammal
Föl nr 5: Skäpperöds Cattleya u. Skäpperöds Theodora
Född 2004.5.22
Drygt 20 timmar senare var det dags för nästa fölning: Skäpperöds Theodora (Skäpperöds Orions första avkomma, Diplomsto med Fredrika 2 som mor). Hon gjorde sig beredd att få sitt första föl: ett föl som har nu 27-årige Abbe RS 158 till far.
Fölningen gick snabbt och utan komplikationer som en fölning alltid gör när inget krånglar. Theodora fick ett litet stoföl som döptes till Skäpperöds Cattleya.

Cattleya blir mycket liten i förhållande till sina föräldrar: Abbe 97 cm och Theodora 102 cm (mamman Fredrika 105 cm och pappan Skäpperöds Orion 105 cm). Troligen når Skäpperöds Cattleya inte upp till mer än 92 – 93 cm! Cattleya är mycket feminin och elegant. Hon har ärvt pappa Abbes otroliga rörelser och temperament. Theodora däremot är ganska reserverad. Theodora och Cattleya är sällskapsdamer till Gratias och Jörns sto Stephnie med föl under sommaren. En vistelse som gjort Theodora mycket gott: inte alls lika reserverad längre, om det beror på Gratia och Jörn eller fölet låter jag vara osagt.

Cattleya ska vi själva behålla.
Cattleya är en mycket vacker och oftast färggrann orchidé.

 Skäpperöds Csardas
 Skäpperöds Csardas här  knappt 6 veckor
Föl nr 6: Skäpperöds Csardas på första promenaden 6 timmar gammal
Född 2004.5.23
På väg in från stallet efter en av mina kontroller vid tretiden på morgonen den 23 maj kunde jag inte riktigt avgöra vad som skedde längst borta i hagen. Regnet stod som spön i backen varför jag lite motvilligt gick bort till staketet för att närmare kontrollera. Alla ston var samlade längst borta vid staketet och stod i en ring.
När jag kom närmare såg jag att Fairy Crevette, vårt 17-åriga engelska ministo, precis hade fölat. Crevette skulle inte föla förrän den 25 juni så detta var helt utanför alla planer. Visserligen har Crevette vid alla sina tidigare 12 fölningar varit 14-20 dygn tidig, men inte 32 dygn som i år. Hämtade grimma och grimskaft i stallet och bar in ett genomvått litet stoföl och ledde in en något motsträvig mamma Crevette. Crevette blev genast piggare när hon fick lite havre och betfor. Fölungen är en Skäpperöds Hectordotter som döpts till Skäpperöds Csardas.

Crevette får alltid små, välutvecklade föl trots att de alltid föds tidigt. Inget undantag i år: Csardas är årets minsta föl (Mamma Crevette även hon under 80 cm) men är trots det i det första ledet när fölen tar sina repor runt i hagen. Dvs hon är en mycket rörlig liten dam som dansar runt i hagen. Csardas är liten och korrekt med en otrolig carisma som kommer från både mor och far.

Crevette och Bonnie är med sina 17 år våra två äldsta ston i avel. Crevette har 5 döttrar som belönats med Diplom och Guld-medaljer varför förväntningarna på Csardas är stora.

Csardas är såld.
Csardas är en ungersk dans (Jag tycker att Csardas dansar fram bland kompisarna!)

Skäpperöds Caligula
Skäpperöds Caligula
Minihingstfölet Skäpperöds Caligula
e. Skäpperöds Odysseus DK-SH 414
u. Skäpperöds Penelope RS 3968.
Caligula fick vid AGRIAS fölchamponat på Bollerup den 28 september
997897 = 49 poäng och Klass I
Caligula fick följande kritik:
Utmärkt rastyp
Vackert huvud, välformad hals, bra boglinje, överlinje och kors.
Skruvar något bak.
Vägvinnande ledig skritt.
Lätt vägvinnande trav.
Energisk något kort galopp.

 Skäpperöds Caligula
 Skäpperöds Caligula här knappt 6 veckor på bilden
Föl nr 7 Skäpperöds Caligula. e.Skäpperöds Odysseus u Skäpperöds Penelope.
Född 2004.5.23
På kvällen samma dag var det vid 22-tiden dags för vårt fantastiska Guldsto Skäpperöds Penelope att föla: hennes fjärde föl, tidigare två hingstar och ett stoföl alla e. Skäpperöds Odysseus. Bland dem har Wilhelmina redan som ettåring blivit Reserv BIS med 42 poäng och sedan har hon på samtliga utställningar hon visats fått 40 – 42 poäng. Benjamin, nu ett år, har som föl två gånger belönats med Guldmedaljer.
Efter en stund hade Penelope givit liv åt ytterligare ett hingstföl med en mycket märklig färg: ljust cremefärgad, nästan isabellfärgad, men det en färg som är otänkbar med tanke på föräldrarnas färger. Vi kom fram till att han blir fux, vhip.

Med tanke på de färger som två av Penelopes tidigare föl fått ser jag med spänning fram emot nästa sommar när han definitivt fällt fölpälsen. Troligen är det ett silveranlag som ger de ovanliga färgerna.

Skäpperöds Caligula är hans namn. Han har redan ställts ut 2 gånger med mycket goda resultat: första gången fick han 88788 = 39 poäng och Champion Miniföl. Vid AGRIAS Fölchampionat på Bollerup fick Caligula 997897 = 49 poäng vilket är rekord för oss och våra ponnyer. Och jag blev tillsagd att spara honom som hingst. Det allra trevligaste med Caligula, förutom att han är så ”bra ihopkommen” som man förr kunde höra premieringsförrättare säga, är hans otroliga carisma och tillgivenhet på gränsen till påflugenhet när man kommer in i hagen. Har är nu den som tagit över kommandot bland fölen. Och verkar alltid vara glad och på gång med nya hyss.

Caligula ska behållas på stuteriet.
Caligula var Roms tredje kejsare.

 Skäpperöds Cerberus
 Skäpperöds Cerberus tillsammans med Caligula
Föl nr 8 Skäpperöds Cerberus e. Skäpperöds Sebastian u. Skäpperöds Tintomara.
Född 2004.05.25
På kvällen den 25 maj var et dags för vår tredje debutant i fölboxen: Skäpperöds Tintomara väntade sitt första föl, ett Skäpperöds Sebastian föl.
Egentligen var datum för fölning 1 juni, men liksom sin mor ELIT-stoet Skäpperöds Kassiopeja tycks hon inte vilja gå tiden ut. Tintomara fölade ute på kvällen den 25 maj, en snabb och okomplicerad fölning.

Ett mycket litet föl, mindre än de flesta av årets miniföl! Inte så konstigt då att fölningen gick i racerfart. Ett korrekt litet hingstföl som ska heta Skäpperöds Cerberes. Tintomara mycket mammig och tar otroligt väl hand om sitt föl. Cerberes promenerar obehindrat under sin mor, så liten är han alltså.

Cerberes skall tills vidare behållas av stuteriet.
Cerberes var ett grekiskt mytologiskt vidunder.

 Skäpperöds Chapeau
 Skäpperöds Chapeau här 5 veckor
Föl nr 9 Skäpperöds Chapeau e. Skäpperöds Hector u. Helianthus v. Spuitjesdom.
Född 2004.05.26.
Årets sista fölning, den nionde lyckade satte igång tidigt på morgonen den 26 maj.
Helianthus v. Spuitjesdom, en import för 9 år sedan från Holland med en toppenhärstamning: Helianthus har samma mor som Världschampionhingsten Adam v. Spuitjesdom och pappa är PP-sonen Dreadnought Dynamic v.d. Beemster (D.D. kallad) som varit Champiohingst vid hingstvisningsrna i Holland.

Årets sista fölning blev en Hectorson med en enorm hingstkaraktär redan som nyfödd. Han fick namnet Skäpperöds Chapeau. Som alltid vaktar Helianthus sitt föl hela tiden, hon tillåter inte att han leker med de övriga. Lite tråkigt för Chapeau, men Helianthus har alltid vaktat sina avkommor väl.

Chapeau skall vi tills vidare behålla.
Chapeau är franska och betyder hatt.

När årets sista föl är fött kan fölningarna summeras som lyckade.
Av 11 betäckningar blev det 11 dräktiga ston vilket resulterade i 9 levande föl, 1 felläge som dog och 1 resorption av ett med ultraljud konstaterat dräktigt sto. De 9 fölen var 6 hingstar och 3 ston (+felläget 1 sto)

Fördelningen bland avelshingstarna är:
Sebastian: 4 föl: 3 hingstar, 1 resorption.
Odysseus: 3 föl: 2 hingstar, 1 sto
Hector: 3 föl: 1 hingst, 1 sto, 1 felläge: sto.
Abbe: 1 föl: 1 sto
Vi har för nästa fölsäsong betäckt 4 ston:
2 med vardera Hector och Tarik och de är med ultraljud konstaterade dräktiga.