Skäpperöds Föl 2003

Skäpperöds ston 2003

 Skäpperöds Blondie  Skäpperöds Blondie
20030505: Skäpperöds Blondie: Årets första föl på stuteriet blev ett stoföl u. ELIT-stoet Skäpperöds Kassiopeja RS 2950. Blondie är ett mycket livligt föl som hela dagarna motionerar sin mamma och försöker springa ifrån henne. Blondie blir gråskimmel e. sin far Knock Silver Prince SH 331.

 Skäpperöds Boccaccio  Skäpperöds Boccaccio
20030507: Skäpperöds Boccaccio Det andra fölet föddes när jag kom ut i hagen för att ta in stona över natten. Vårt lilla Diplomsto Skäpperöds Romantica kom inte till grinden tillsammans med de övriga: Hon hade som brukligt är vid fölningar gått allra längst ned i hagen där det var lugnast. Efter lite hjälp av mig hade en liten charmig ljusfux hingst sett dagens ljus: Skäpperöds Boccaccio. Romantica mäter endast 78 cm, men hennes son springer ändå ledigt under henne! Far till Boccaccio är vår i Danmark för fjärde året stationerade Allright-son Skäpperöds Odysseus SH 414. Åringen Skäpperöds Amor är en helbror till Boccaccio.

 Skäpperöds Bonita  Skäpperöds Bonita
20030509: Skäpperöds Bonita
Återigen hade ett sto fölat ”i skymningen”: När jag kom ut ca 21.30 sprang ett föl omkring bland fuxstona: Fölet smälte in bland de stora ”tanterna” så jag hann hämta in två ston innan jag upptäckte lilla Bonita e. Skäpperöds Sofokles RS 389 u. Bonnie v. Veghel, vårt 16-åriga holländska guldsto. Bonita är stuteriets första Sofoklesavkomma och tycks få en ovanlig ljusbrun färg på sin päls.
Bonnie som vanligt en mycket omtänksam mor.

 Skäpperöds Ballerina
20030513: Skäpperöds Ballerina e. Skäpperöds Sofokles u vårt rödblacksto Ivonne v. Laarbeek.
För fjärde året i rad har Ivonnes föl ärvt blackanlaget från sin mor. Årets föl Ballerina är liksom sina syskon ljusbrunblack dvs hon ser ut som en fjording i färgerna. Ballerina var snabbt uppe på benen och busar runt med sina kompisar.

 Skäpperöds Bugatti
Vid 21.30 tiden på kvällen den 22 maj såg Skäpperöds Bugatti e. Skäpperöds Sofokles u. det lilla holländska Diplomstoet Helianthus v.Spuitjesdom RS 3977 världens ljus. Helianthus mor fölade ända upp till 29 års ålder och är, förutom till Helianthus, mor till flera superhingstar. Bland dem finns bland annat den beryktade Adam v. Spuitjesdom. Helianthus är själv mycket liten och hennes son ser ut att bli ännu mindre! Färgen blir troligtvis mycket ljus brun, hela fölet är i dag beige med svart och vit man och svans samt ett fuxfärgat parti på ryggen. Och han är korrekt med rejäla ben och väl markerade ledgångar. Mycket bra rörelser. Men mest spännande är nog ändå hans färg.

 Skäpperöds Belisarius
20030517: Skäpperöds Belisarius e. vår duktiga körhingst Skäpperöds Jason RS 285 u. ELIT-stoet Fredrika II RS 2947.
Belisarius blir en stor fuxhingst (säkert runt 105 cm) med ljus man och svans och stjärn. Alltså är han en storvuxen Jasonkopia som rusar runt i hagen till mamma Fredrikas förtvivlan.
Om Fredrik nu så gärna vill kan han börja samla ihop ett fyrspann med fuxhingstar och stjärn från stuteriet.

 Skäpperöds Benjamin
20030518: Skäpperöds Benjamin e. Skäpperöds Odysseus SH 414 u. vårt lilla guldsto Skäpperöds Penelope RS 3968.
Penelope fölade vid tre-tiden på em ute i hagen helt utan några fölningssignaler. Jag skulle köra ett ärende och svepte min vana trogen med blicken över fölningshagen. Och upptäckte ett litet vått nyfött föl som sprang omkring och såg vilsen ut. Stona hade redan fått besök i hagen av diverse hungriga svarta fåglar som försökte stjäla efterbörden för att få sig ett skrovmål.
Benjamin ska fölet heta eftersom jag tyckte att han liknade Benjamin Syrsa när jag kom in i hagen och han vinglade runt på sina våta ben.
Liksom Penelopes tidigare föl är det svårt att ange Benjamins färg: brun, men ändå inte brun, kan tänkas silveranlag eftersom svansen vid svansroten är trefärgad.
En trevlig liten rackare är han i varje fall.

 Skäpperöds Belarius
20030519: Skäpperöds Belarius e. Skäpperöds Sofokles RS 389 u. Hester v. d. Witte Hoeve RS 3364 är vår första Sofokles son som troligtvis blir svart eftersom pälsen i dag är helt grå. Mycket liten, försöker stå under Hester för att dia!
Hesters avkommor är ofta mycket små och Belarius ett lysande exempel på det. Belarius stod i Hesters box när jag kom ut i stallet måndag morgon. Klockan var strax före 8 och fölet nog högst en timme gammalt eftersom han var halvtorr och på det sätt han sprang runt och sökte juvret.
Hester var helt opåverkad av vad som komma skulle vid min kontroll innan jag gick in kvällen innan.
Tredje snabba och okomplicerade fölningen vid kvällningen alltså.
Nu väntar jag på Helianthus föl eftersom hon redan i går kväll hade klibbig råmjölk.

Så är då årets samtliga fölningar lyckligt avklarade och 8 små föl studsar runt i hagen tillsammans med sina mödrar.

Med Helianthus lille son har vi i år fått 3 stoföl och 5 hingstföl.
Sofokles är far till två hingstar och två ston, hingstarna och det ena stofölet är anmärkningsvärt små eftersom Sofokles som 3-åring var 84 cm och en par av stona är 86 cm. Odysseus är far till två små hingstföl som har Hector till morfar. Jason är far till ett resligt fuxfärgat hingstföl med ljus man och svans. Och sist men inte minst en för Jason så karaktäristisk stjärn. Och tillslut har vi fått ett stoföl av standardstorlek efter en i Danmark verksam engelsk gråskimmelhingst. Stofölet föddes svart och blir gråskimmel.

Vi är mycket nöjda med årets föl, framför allt att fölnigarna gått så smärtfritt till väga. När jag ringde min veterinär och berättade att alla fölningar var avklarade blev hon positivt överraskad och berättade att hon en par kvällar hade tänkt: ”I natt ringer nog Ulla.” Skönt att det inte behövdes. Jag tror att det är första året som jag inte behövt veterinärhjälp till någon enda fölning!

Nu får vi njuta av de små liven i hagen och planera för betäckningarna och nästa års fölningar.

Klamby 20030527